fredag 14 september 2012

Skrivuppgift 1: Blogganalys

Den blogg som står i centrum för min analys är skriven den finlandssvenska journalisten och bokskribenten Jeanette "Peppe" Öhman och går under namnet Livet & Helsingfors (www.jeanetteohman.com).

Vem är den typiska läsaren av Peppes blogg?
Efter en snabb titt på kommentarer och bloggprenumeranter drar jag slutsatsen att det främst rör sig om finlandssvenska och svenska kvinnor i åldersgruppen 20-45, men även en och annan manlig läsare. "En text samtalar alltid med en bestämd läsare" (Lindstedt, s. 31), och eftersom Peppe själv är en 36-årig kvinna och håller en vänskaplig och god ton i inläggen får jag känslan av att hon samtalar med väninnor. Hon skriver bl.a. för samhällsintresserade och bokslukare, och det diskuteras allt från jämställdhetsfrågor till mode.

Vad vill hon förmedla?
Budskapet är relativt tydligt i bloggen. Det rör sig främst om Peppes brinnande intresse för ett jämställt samhälle där gamla könsroller slopas. Det genusneutrala "hen" syns ofta i hennes texter, och det var t.ex. hon som tog steget och friade till sin man. Ibland är det ändå budskapet så enkelt som en rekommendation av en, enligt henne, läsvärd bok.

Vad är målet med bloggen?
Förutom att underhålla sin publik och driva med sig själv, vill Peppe få sina läsare att tänka till. Genom att skriva inspirerande texter och berätta om särskilda händelser och event går det att läsa mellan raderna och förstå att hon nästan viskande uppmanar läsarna till en förändring och ställningstagande.

Tiden då?
Det är varierande längd på blogginläggen, men ofta är de korta och lättlästa. Peppe tycks vara medveten om att tålamodet bland läsarna varierar, och håller sig därför ofta till korta inlägg med välformulerade meningar och låter därefter diskussionen flyta på bland kommentarerna. Är det något hon personligen behöver få svar på ställer hon oftast en direkt fråga och väntar på respons från läsarna. Genom möjligheten att kommentera inläggen får alltså läsaren själv välja hur mycket tid hen vill lägga ner på bloggen och diskussionen.

Vad är det för genre på bloggen?
Peppe skriver själv att det började som en "rolig liten dagbok", men utvecklades till något mycket större. Hon är en i media uppmärksammad person och driver en mammablogg vid sidan om Livet & Helsingfors, men förutom den personliga blogg det faktiskt är, vill hon också se den som ett forum öppet för diskussion.

Var fungerar bloggen?
Slutligen, kontexten. Regelbunden uppdatering, snabblästa inlägg i en ren och klar blogg designmässigt gör att Peppes blogg är en att återvända till. Allvar blandas med humor vilket gör att läsaren lika väl kan sitta ner och ta god tid på sig, som att besöka när hen är ute på språng. Bäst fungerar kanske bloggen ändå bland de svenskspråkiga läsarna i Finlands huvudstadsregion, med tanke på namnet.

Referenser:
Lindstedt, Inger (2002). Textens hantverk. Lund: Studentlitteratur AB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar