fredag 21 september 2012

Skrivuppgift 2: Fråga 8

Jag skulle vilja lägga ut lite musik på min hemsida. Vad är tillåtet och vad är inte tillåtet?

Precis som vid andra konstformer gäller upphovsrätten även här. För att få lägga ut och offentliggöra någon annans musik måste du först få tillåtelse från upphovsmannen (eller skivbolaget) att använda musiken, eller så bör denne ha varit död i 70 år. Du äger inte rätten att utnyttja musiken endast genom att köpa pch äga en skiva, för sprider du vidare ett exemplar på din hemsida inkräktar du på upphovsmannens ekonomiska rättigheter. Ett alternativ är att kontakta STIM och köpa en s.k. licens att använda ett musikverk, varefter ersättning för användandet sedan betalas ut åt upphovsmannen. Det är alltså INTE lagligt att sprida vidare någon annans musik på din hemsida utan dennes tillåtelse.

Har däremot du själv skrivit och producerat musiken är det också du som äger rättigheterna och då är det fritt fram att publicera och använda detta hur du själv önskar på din hemsida.

Svaren på de andra två frågorna hittas hos Jessica Sjöstedt och Ulrika Fredriksson (grupp 9).

1 kommentar:

  1. Tack för svaret! Givetvis skulle det vara ok att sprida musik som upphovsmannen eller upphovsmännen har givit sitt tillstånd till.

    SvaraRadera